Το «Μοντεράδικο» - Τι μέλλει γενέσθαι;
Αν δεν σπάσει η εταιρεία από την επιτροπή ανταγωνισμού των ΗΠΑ, τότε το επόμενο βήμα θα είναι να ρυθμιστεί το περιεχόμενο στο στάδιο της παραγωγής μέσω της επιδότησης δημοσιογραφικών εγχειρημάτων
Αν δεν ληφθεί η απόφαση να σπάσει η εταιρεία σύντομα από την επιτροπή ανταγωνισμού των ΗΠΑ, τότε το επόμενο βήμα θα είναι να ρυθμιστεί το περιεχόμενο που διακινείται στην πλατφόρμα, στο στάδιο της παραγωγής του μέσω της επιδότησης δημοσιογραφικών εγχειρημάτων.
Η συμφωνία του Facebook με τον Rupert Murdoch στην Αυστραλία, η επέκταση των χρηματοδοτήσεων του Facebook Journalism Project σταδιακά σε όλο τον κόσμο και η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής πλατφόρμας για creators με σκοπό να ανακοπεί η τάση για δημιουργία αμιγώς δημοσιογραφικών πλατφορμών (π.χ. Substack), θα κρατήσουν τους επαγγελματίες δημοσιογράφους και παραγωγούς εντός του δικτύου και θα δώσουν το ελεύθερο να γίνεται ακόμη αυστηρότερη εφαρμογή των όρων κοινότητας. Θα δώσει δε, περισσότερα κίνητρα για να παραμείνει κανείς στην πλατφόρμα.
Θα λύσει αυτό τα προβλήματα; Κατά πάσα πιθανότητα, όχι, γιατί αυτά αφορούν τόσο το ιδιοκτησιακό του καθεστώς, όσο και τη φιλοσοφία του, το επιχειρηματικό του μοντέλο και πλέον το μέγεθος του. Η πόλωση θα εξακολουθήσει να παράγει διάδραση και η διάδραση δεδομένα για την κατανόηση και στόχευση κοινών. Η εξάρτηση θα εξακολουθήσει να είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα όπως και η ασφάλεια δεδομένων για να αναφέρουμε μερικά. Θα προστεθούν όμως κάποια ακόμα σε κάθε περίπτωση.
Αν το Facebook σπάσει, τότε ορισμένες «κοινότητες» ίσως χαθούν από αυτόν το δυνητικά δημόσιο χώρο με την έννοια της ορατότητας (δεν υπάρχει τίποτα δημόσιο στο Facebook). Ένα μέρος της δημοσιογραφίας θα καθοδηγηθεί με τρόπο που δεν θα υπηρετεί απαραίτητα το δημόσιο συμφέρον. Τίποτα από τα παραπάνω δεν προοιωνίζεται οτιδήποτε καλό για τη δημοκρατία.
Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της κατανόησης της φυσικής γλώσσας και την παραγωγή δημοσιογραφικού έργου από λογισμικό, τότε καταλαβαίνει ότι ίσως αντιμετωπίσουμε ακόμα βαθύτερα προβλήματα στο άμεσο μέλλον και ότι αν για μια φορά η αίσθηση της απόλυτης φίμωσης του λόγου ήταν ισχυρή φέτος, ίσως σύντομα να είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα.
Ήδη ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στη δημιουργία της δικής του πλατφόρμας, το εναλλακτικό ΜΚΔ Parler που χρησιμοποιούν οι Αμερικάνοι ακροδεξιοί μεταφέρθηκε σε νέο σέρβερ και στο Telegram ανθούν οι κοινότητες πολιτικού μίσους.
Σε ό,τι αφορά το moderation στα ελληνικά θα πρέπει να κοιτάζουμε προς τις Βρυξέλλες και τις δυο συμφωνίες που ετοιμάζονται για να καταλάβουμε πού θα πάνε τα πράγματα.